luns, 18 de decembro de 2017

CABALIÑO DE MAR

Sabíades qué é o macho do cabaliño de mar quen ten as crías???

Sabíades qué os cabaliños de mar non teñen estómago???



Sabíades qué os cabaliños de mar poden cambiar de cor???


Saberíades dicirme cantas veces axitan a aleta dorsal os cabaliños de mar???

                                                            MARA 6ºA
MOI BEN! 

luns, 11 de decembro de 2017

O LINCE IBERICO

O LINCE IBÉRICO

NOME CIENTÍFICO:
O nome científico do lince ibérico é Lynx Pardinus .
VÍAS DE ESTINCIÓN:
O lince ibérico está en grave perigo de estinción pola culpa dos seres humanos. Unha das razóns son os atropelos cando están en migración. Outra razón é a desaparición do seu alimento, o coello europeo, xa que este coello brindaba a maior alimentación ao lince, a súa case desparición está levando ao lince á estinción. Ademáis, a destrucción do seu hábitat fai desaparecer os refuxos dos linces, aparte de fogares, outra das razóns polas cales o lince corre moito risco. Coma última razón a caza indiscriminada do lince co fin de apropiarse da súa pel.


CLASIFICACIÓN:
O lince ibérico é unha especie de mamífero carnívoro da familia Felidae, endémico da Península Ibérica


MODO DE VIDA:
Na maioría dos casos o lince ibérico vive de maneira solitaria e nómada e é moi territorial, mostrándose máis sociable na época de celo. É un áxil cazador. Aproxímase sixilosamente á presa e salta sobre ela con rapidez. Outras veces espera oculto a que pase unha presa.


HÁBITAT:
O lince ibérico atópase exlusivamente en zonas restrinxidas de España e Portugal.
O hábitat principal constitúeno as áreas de bosque mediterráneo ben conservadas e ailladas da actividade humana.
O tamaño do terrritorio está consicionado pola abundancia de presas. Dentro deste territorio existen distintas zonas vitales como o monte baixo para o descanso e as zonas de campeo onde o lince estará activo e que coinciden coa máxima densidade de coellos.
Actualmente os núcleos mellor conservados limitan a Serra Morena Oriental, Montes de Toledo Orientales e Doñana.



Seguimos sen autores....
MOI BEN!!

domingo, 3 de decembro de 2017

O COELLO



O COELLO


O coello común o coello europeo é unha especie de mamífero lagomorfo da familia leporidae e é o único membro  actual do xénero Oryctolagus.


Reino:    Animalia
Clase:     Mammalia
Orden:   Lagomorpha
Familia:   Leporidae



Características: Caracterízase por ter un corpo cuberto dun pelaxe espeso e lanudo, de cor pardo pálido a gris, cabeza ovalada e ollos grandes. Pesa entre 1,5 e 2,5 kg en estado salvaxe. Ten orellas largas de ata 7 cm as cales lle axudan a regular a súa temperatura do corpo e unha cola moi curta. Mide de 33 cm ata 55 cm. Os machos teñen a cabeza máis ancha cas femias.

Alimentación: O coello pasa longas horas removendo as mandíbulas de dereita a esquerda. Un coello adulto consume de 200 a 500 gr de plantas ó día.

Distribución: Era abundante no Paleolítico, a xuzgar polos restos descubertos na Península Ibérica.

Hábitat: Viven en áreas secas próximas ó nivel do mar cun chan arenoso e blando para facilitar a construcción de madrigueiras. Habitan en bosques aunque prefiren campos extensos cubertos por matorrais onde poden esconderse.









LUCIA CASAL E RAÚL.



MOI BEN!

mércores, 29 de novembro de 2017

 O GATO

O gato é un animal doméstico que pesa sobre 5kg e mide sobre 80 cm. Pertence á familia dos felinos e é mamífero. 
Para camiñar apoian o peso do seu corpo nos dedos en vez das patas para non facer ruído e cazar as súas presas. Os gatos son uns grandes cazadores de ratos debido a súa habilidade e axilidade aínda que son moi dormilóns.
Poseen unha visión excelente, a cal lle permite cazar tanto de día como de noite e poden escoitar un rato a sete m de distancia. Son moi limpos e responsables á hora de facer as súas necesidades. Pódese dicir que son moi amigables con outros gatos ou cos seres humanos.

Para crecer sans deben comer os nutrintes que necesitan ( proteinas e graxas de orixe animal ) e a taurina, un aminoácido especial. Os gatos de rúa aliméntanse das súas presas e os de casa poden alimentarse de comida enlatada, piensos ou comidas feitas polos seus donos.
Un gato normalmente vive sobre 12 ou 15 anos.

PAULA E LUCÍA CASTRO

MOI BEN!

xoves, 23 de novembro de 2017

O CAN

O can doméstico é un mamífero carnívoro que  se integra dentro da familia CANIDAE. Son animais veloces e resistentes, o can doméstico é unha subespecie de lobo, na antigüidade e agora é utilizado como axundante de caza ou para realizar labores de defensa e garda. 
Os cans comunícanse de moi diversas maneiras, con restos de orina a modo de marcaxe, trátase dunha comunicación olorosa para defender o seu territorio. 
Nos cans o sentido do gusto está menos desenvolto que nos humanos, de feito non distinguen o sabor salgado. Teñen boas facultades para visualizar obxectos en movemento e ver na escuridade.
Nos temos cans, eu (Valentina) teño dous cans Chester e Murfi. Non coñezo a súa raza, os encontrei ao lado dun contenedor abandonados con dúas das súas irmás.

O meu can (Carla) chamase Toby, a súa raza e Bichón Maltés. É un cachorro, o que máis lle gusta é xogar co seu boneco Benny,unha curiosidade é que cando lle pos unha cantiga moderna empeza a moverse e a poñerse nervioso.




CARLA E VALENTINA
MOI BEN!!

xoves, 16 de novembro de 2017

O CHOCO

O Choco xeralmente vive nas algas e augas poco profundas.Ten un corpo ancho,oval e aplanado de ata 30-40 cm de lonxitude.Ten dùas expansións laterais a modo de aletas, na zona dorsal un lóbulo triangular,obtuso,que avanzan entre os ollos.

Tamen se chama Sepia, Jivia, Cachon. A súa cuncha e reducida e queda oculta sobre a parte dorsal do corpo,cubertas polos pliegues laterais.
Desprázase cos plieges ou enerxia reactiva (expulsando aire polo tubo do embudo) tamén para a huida rápida.Ten un pico triturador para comer pequenos moluscos, caranguexos, camaróns, peixes e outros animaliños pequenos. E outras veces empregan o seu pico como defensa.O seu tempo de vida e de 1 e 2 anos.
O Choco pode cambiar a cor, para facelo ten tres células que utilizan o reflexo da luz para cambiar de cor. Este cambio o fan en dous segundos.


CLASIFICACIÓN  CIENTÍFICA

  1. Reino Animalia
  2. Filo: Mollusca
  3. Clase:Cephalopoda
  4. Orde:Sepiidae
  5. Xénero:Sepia
  6. S.officinalis
 Resultado de imagen de el choco ANIMAL
QUEN ESCRIBE O ARTIGO???? HAI QUE FIRMALO....

MOI BEN!!

sábado, 11 de novembro de 2017

                                                                O MORCEGO
O morcego é un deses animais que nos regala a natureza, xa que é o único mamifero capaz de voar. 

 Resultado de imagen de murciegalo



                                                                                    ANTÓN E LOIS

MOI BEN!

venres, 10 de novembro de 2017

Lobo Iberico

 Hoxe imos falar sobre o lobo ibérico que é o noso animal favorito e  é un gran cazador en manada.
O lobo ibérico é unha subespecie de lobo (Canis lupus) autóctona da Península Ibérica.
Aspecto
O seu tamaño é medio, algo máis pequeno que outros lobos europeos. De longo miden dende 130 ata 180 cm os machos, e dende 130 ata 160 cm as femias. A altura de cruz pode chegar aos 70 cm. Os machos adultos pesan xeralmente entre 30 e 40 kg, e as femias pesan de 20 a 35 kg.

Dieta

O lobo ibérico é un dos poucos grandes carnívoros que existen na Península Ibérica, e como depredador, aliméntase básicamente das presas que caza, grandes herbívoros e outros mamíferos de porte menor.O doutor Félix Rodríguez de la Fuente, realizou diferentes estudos para concretar a dieta do lobo ibérico, e segundo os resultados extraídos, esta podería estar composta por: grandes mamíferos (como corzos, muflóns, cervos...) nun 35%, ovellas nun 24%, coellos nun 14%, ratos de campo nun 9%, prea nun 7%, réptiles e aves nun 5%, insectos e vexetais nun 4%, e outros carnivoros (coma raposos ou cans) nun 2%.
(Galipedia).
 Antiguamente, na nosa zona era habitual atopar lobos polo monte, pero, hoxe en día xa non os vemos tanto debido á persecución e caza indiscriminada deste animal, na crenza de que atacaba ao ser humano.
Anxo e Izan
MOI BEN!

mércores, 8 de novembro de 2017

O CARACOL

O caracol é un molusco que ten concha espiral. Existen caracois de auga e de terra. O da terra vive nos bosques, cerca dos ríos. Móvese como os vermes. Aliméntanse de prantas. Cando se ve en perigo escóndese dentro da súa concha. Mide entre 15 e 30 cm, e pesa ata 600 gr. Cando o caracol crece, tamén o fai a súa concha. Os caracois son machos e femias ao mesmo tempo. Pon ata 100 ovos. Pode vivir ata os 7 anos.
Moitos agricultores, protestan de que lle comen as súas verduras.
É orixinario de Europa, pero vive en moitas zonas .En época de sequía métese dentro da cuncha e encérrase elaborando un tapón a base de moco seco, chamado "epifragma".
Tamén podemos dicir que é un produto de altísima calidade na cociña, á hora de comelo, e moi sano.     

Sabedes cantas especies de caracois existen?
DE: ANTÍA E IVÁN

Moi ben!!!

mércores, 1 de novembro de 2017

OS RAPOSOS

Os vulpinos ( Vulpini )  son unha tribu de mamiferos carnivoros incluido na familia dos canidos . Coñécense comunmente por raposo ou raposa . Actualmente están representados por unhas 27 especies que se atopan en casi todos os continentes, aínda que a mais extendida e o raposo vermello ou raposo común que habita en Europa e America do Norte . A maioria viven entre 5 e 7 anos en libertade , aínda que poden chegar aos 12 anos , ou incluso sobrepasar esa idade en cautiverio .
Os seus rasgos tipicos son unha espesa cola . Son solitarios cazando a súa presa (especialmente os roedores . ) A súa pel é moi preciada en peleceria .


David e Sheyla

Moi ben!!